Recent Posts

Archive

Tags

Asiantuntevan valmentajan tunnusmerkit osa 4.


Eikö sinuakin hämmennä Googlen hakutulokset valmentajien osalta. Löytyy mitä erinäköisempiä kotisivuja, mainostekstejä, lupauksia ja mielikuvia. Kaikkien niiden takana vielä erilaisia ihmisiä, joita et tunne, mutta he ovat valmiita tarjoamaan sinulle isojakin muutoksia ja kokemuksia. Kaikelle on asetettu vielä hinta, mutta sinulla ei ole hajuakaan, mikä palvelisi juuri sinua parhaiten. Pelko siitä, että rahat menevät hukkaan on aiheellinen. Valmentajia on hyvin erilaisia, kokoisia ja näköisiä. Miten he kaikki voivat osata palvella jokaista asiakasta juuri oikealla tavalla? Tiedätkö mitä, voin kertoa salaisuuden – eivät he osaa. Liikuntalajien kirjo ja ylipäätään koko Personal training -valmennussuhteen käsittävät osa-alueet ovat niin laajoja, ettei yksikään valmentaja pysty tarjoamaan parasta osaamistaan jokaisella osa-alueella. Asiakkaat kuitenkin oikeutetusti haluavat erikoisosaamista ongelmaansa, he kuitenkin maksavat palvelusta. Tästä syystä valmentajat erikoistuvat usein tiettyyn osa-alueeseen, joissa he todella loistavat. Näin he tarjoavat vähästä paljon, eivätkä paljosta vähää. Erikoistuminen on verrattavissa yleislääkärin ja erikoislääkärin eroavaisuuksiin. Jos asiakkaalla on vaikea kilpirauhasen vajaatoiminta, pitkälle edennyt 2. tyypin diabetes ja hän vasta aloittelee liikuntaa 47-vuotiaana, hän tuskin haluaa valmentajaa, joka on erikoistunut kilpaurheiluun. Toisaalta taas asiakas, joka on kilpaillut koko ikänsä taitoluistelussa, eikä häntä rajoita 29-vuotiaana mikään sairaus, voisi hyötyä kyseisestä valmentajasta paljonkin. On tärkeää valita valmentaja erikoistumisen perusteella, eli ongelma ja valmentajan tarjoama erikoisosaaminen kohtaavat. Mutta ei hätää – valmentajaa ei tarvitse löytää heti ensimmäisellä tapaamisella tai ensimmäiseltä Googlen hakutulos-sivulta. Voi käydä jopa niin, että kerkiät aloittamaan valmennussuhteen valmentajan kanssa, mutta matkalla huomaatkin uusien ongelmien nostaneen päätään, eikä valmentajan osaaminen kata näitä. On tärkeää pysyä valppaana myös valmennussuhteen aikana, varmistaen, että valmentaja tekee itsensä tarpeelliseksi eli täyttää odotuksesi ja jopa ylittää ne. Muuten voi olla jopa viisaampaa vaihtaa valmentajaa, ettei aikaa ja rahaa mene hukkaan. Kuitenkin asiantunteva valmentaja kartoittaa nämä asiat ensimmäisellä tapaamisella, joka on yleensä maksuton. Vasta tapaamisen jälkeen sinun tulee tehdä päätös, aloitatko vai et. En itse ostaisi pelkästään internetin välityksellä pidempää valmennussuhdetta tapaamatta valmentajaa kertaakaan. Mistä sitten tunnistat asiantuntevan valmentajan? Asiantunteva valmentaja kertoo selkeästi, mikä on hänen ydinosaamistaan, eli mihin hän on keskittynyt valmentajana. Rehellisyydestä kielii myös se, että hän tarvittaessa ohjaa sinut eteenpäin toiselle valmentajalle, jos ongelmasi näyttäytyy hankalana eikä kuulu valmentajan erikoisosaamiseen. Tästä on hyötyä sekä asiakkaalle, että valmentajalle. Asiakas saa rahoilleen vastinetta oikean valmentajan luona, tuottaen onnistumisia ja positiivista palautetta. Valmentaja pystyy tarjoamaan vain parasta osaamistaan, jolloin asiakaspalautteet pysyvät positiivisina. Asiakkaiden ohjaileminen oikeisiin suuntiin palvelee jokaista personal traineria, jos jokainen tekee sitä alalla. Kun antaa jotain pois, saa muuta tilalle. Kaikki voittavat. Asiantuntevalta valmentajalta kannattaa tiedustella kysymyksillä, jotka kartoittavat ongelmasi ja valmentajan erikoisosaamisen kohtaamista: -Onko sinulla kokemusta samanlaisista asiakkaista kuin minä? -Onko ongelmani tuttu sinulle, tiedätkö kokemuksesta, miten se ratkaistaan? -Oletko itse elänyt ja kokenut saman, kuin minä? -Jos et ole elänyt itse samaa, oletko opiskellut aiheesta ja jos olet, niin mistä? -Onko sinulla näyttää onnistuneita asiakaskokemuksia ja heidän yhteystietojaan? Muista, että näiden esittäminen ei ole luottamuksen rikkomista, vaan asiakkaan oikeutettua käytöstä. Kyse on kuitenkin asiakkaan rahoista ja valinnoista, joten asiantunteva valmentaja ei hätk