Recent Posts

Archive

Tags

Asiantuntevan valmentajan tunnusmerkit osa 3.


Ensimmäisessä osassa puhuin valmentajan 80/20-säännöstä ja hahmottelin valmentajan roolia. Toisessa osassa kirjoitin lisää 80-säännöstä. Lupasin kirjoittaa kolmannessa osassa asiakkaan osasta ja odotusarvoista, joita luon asiakasta kohtaan. Tässä kirjoituksessa keskityn erityisesti asiakkaan näkökulmasta tapahtuvaan toimintaan ja sen suhteeseen valmentajana luomiini odotusarvoihin ja -olettamuksiin. Toisin sanoen valmentajana odotan asiakkailta tietynlaista toimintaa. Toimin itse valmentajana, mutta uskokaa tai älkää – minulla on myös valmentaja tällä hetkellä. Miksi personal trainerilla on valmentaja? Eikö pt voisi olla oman itsensä pt?

Toki näinkin voi olla, mutta näkisin kuitenkin ulkopuolisen valmentajan hyödyt konkretisoituvan ainakin parissa asiassa omalla kohdallani. Ensimmäisenä se kuuluisin ja hienoin puoli, mitä myös muutkin asiakkaat, jotka eivät ole itse personal trainereita, hakevat: Treenien suunnittelun, ruokavalion optimoimisen, arjen organisoimisen ja liikuntatottumuksien ujuttamisen juuri vallitsevaan elämäntilanteeseen on luksusta. Valmentajan ulkoistaminen ohjaamaan laivaa eteenpäin, kurssin seuraaminen ja tarvittaessa suunnan muuttaminen vapauttaa selkeästi enemmän aikaa omaan arkeen. Pitkän liikuntataustan omaavana suoriudun omatoimisesti annetuista ohjeista, enkä joudu itse jaarittelemaan päätöksien kanssa, vaan valmentaja on kapteeni. Toisena hienona puolena koen valmentajan objektiivisemman, ulkopuolisen näkökulman kokonaisuuteen ja kehonkuvaan. Katselen itse itseäni peilistä jokainen päivä ja etenkin nykyisen painonpudotusprojektin aikana en pysty mittaamaan sitä kovinkaan objektiivisesti, varsinkaan pienempien ja tarkempien mittareiden avulla. Tarkoitan näillä esimerkiksi lihasryhmäkohtaista kehittymistä ja kehon sopusuhtaisuutta, joihin voidaan vaikuttaa muokkaamalla hypertrofia-painoitteista treeniä kohdistumaan heikkoihin lihasryhmiin. Pitkän uran kehonrakennuksessa tehneen ja kisoissa voittoja nauttineen valmentajan silmä on vain yksinkertaisesti harjaantuneempi, kuin omani. Tämän takia voin sanoa käsi sydämellä, että tiedän myös, millaista on olla PT:n asiakkaana. Tästä syystä koen voivani kirjoittaa asiakkaan roolista kokonaisvaltaisemmin. Valmentajana luon asiakkaalle odotusarvoja toiminnasta, mutta en tarkasta käyttäytymisestä