Recent Posts

Archive

Tags

Paina nämä pari asiaa mieleen, ennen kuin teet uudenvuoden lupauksen

Uusi vuosi alkaa lähestymään ja se tarkoittaa ainakin kahta asiaa – joulun aikaan joku syö taas itsensä sairaalakuntoon ja toinen aloittaa tammikuussa vimmatulla voimalla painonpudottamisen. Vähän samanlainen ilmiö, kun Iltalehden Talvi yllätti autoilijat! -otsikot. Talvi tulee joka vuosi, miten se voi aina vain osatakkaan yllättää autokansan. Media ja lehdet alkavat ampumaan sarjatulella kirjoituksia laihdutuksesta ja dieeteistä, kuin ne olisivat joitain salaperäisiä, kiehtovia ja tuntemattomia käsitteitä, keinoja ohituskaistalle pääsyyn täydellisen vartalon metsästyksessä. Löytyy lista erilaisia dieettejä, joita tosin harvaa yhdistää mikään - ne ovat kaikki erilaisia versioita ja sähellyksiä, keinoja tuotteistaa ja myydä. On lentoemäntädieettiä, morsiusdieettiä, kaalikeittodieettiä. En edes halua luotella kaikkia, sen verran alkaa ahdistamaan koko touhu. On mielestäni vastuutonta jakaa tällaista tietoa kansalle isojen medioiden välityksellä, koska harva näistä dieeteistä on millään tavalla terveyttä edistävä, saati pitkässä juoksussa toimiva. Pahimmillaan niillä saa vain nesteet pois kehosta ja poltettua rasvan lisäksi lihasta, ennen kun kroppa menee aivan tukkoon – jonka jälkeen ne pudotetut kilot takuuvarmasti palaavat takaisin. Välttääkseni tuohtumuksen, avaankin seuraavassa lyhyesti hieman väittämiä, joita olen itse kuullut.

"Illalla ei saa syödä" Miksi ei saisi syödä? Eikö ravinto ole polttoainetta kehollemme, eikö se vaadi sitä tasaisin väliajoin? Vai meneekö joku meistä illalla johonkin välikuolema-tilaan, jossa soluhengitys loppuu, kunnes aamu koittaa? Tarvitsemme tasaisesti aterioita pitkin päivää ja hyvä ateriamäärä on 5 jopa 7 ateriaa päivässä. Tasaisesti kohtuullisen kokoisia annoksia kuluttaen pysyy aineenvaihduntamme käynnissä ja mieli virkeänä, eikä mielitekoihin tule niin helposti sorruttua. Toki aterioita suunniteltaessa hiilihydraatteja on hyvä sijoittaa treenin ympärille reilummin, mitä iltapalalle. Mutta en näe syytä jättää kokonaan syömättä illalla.

"Meneekö joku meistä illalla johonkin välikuolema-tilaan, jossa soluhengitys loppuu, kunnes aamu koittaa?"

"Leipä lihottaa" Esimerkiksi vaalea vehnäleipä nostaa verensokeria nopeasti, mutta se tulee myös rytinällä alas. Nälkä yllättää uudestaan hyvinkin pian. Kyseinen leipä ei myöskään sisällä kuituja ja vitamiineja, jotka pitävät nälkää loitolla ja kropan toimintakykyisenä. Vaaleata leipää on helppo hotkia isojakin määriä, ennen kun ähky yllättää. Tässä mielessä sillä on helpompi lihottaa itsensä pulleaan kuntoon, eli kyllä se voi lihottaa. Mutta jos tarkastellaan leipää yleiskäsitteenä kaikista leivistä, niin itseasiassa kaikki leivät lihottavat. Nimittäin mikä vain ruoka lihottaa, jos sitä syö tarpeeksi paljon. Ei siis ole olemassa jotain elintarviketta, joka niin sanotusti lihottaa. Toiset ovat vain energiapitoisempia kuin toiset. Esimerkiksi kasviksia voi mätätä kilon verran menemään ja silti siinä on saman verran energiaa kuin 60 grammassa suklaata. Tämä uskomus on varmaan lähtenyt vaalean vehnäleivän kuluttamisesta, jota tulee syötyä isoja määriä illalla kotisohvalla. Sitä uppoaa kaikkineen lisukkeineen helposti isokin määrä. Syy tosin tälle suurelle syömiselle voi olla ne mitättömän kokoiset salaattilounaat työpaikalla ja välipalojen syömättä jättäminen, jolloin illalla on jo sudennälkä.

"Dieetillä ei saa laittaa rasvaa leivän päälle" Kyllä sitä kannattaa laittaa ja tiedätkö jo syyn? No siksi, että se maistuu paremmalta. Lisäksi kehomme tarvitsee rasvahappoja. Rasvahappoja on tosin olemassa erilaisia, mutta kaikkia tarvitaan. Rasvahapoilla on lukemattomia tärkeitä tehtäviä elimistössämme, joten olisi sulaa hulluutta jättää niiden syöminen. Tosin kohtuus taas kaikessa – sopiva määrä rasvaa ruokavaliossa on noin 1g/per painokilo, josta 2/3 osan tulisi olla kerta- tai monityydyttämättömiä rasvoja. Jäljelle jää 1/3, joka on varattu sille ”vaaralliselle” tyydyttyneelle rasvalle. Tyydyttyneen rasvan vaarallisuus tulee lähinnä överikäytöstä, jolloin sillä läträtään. "Minun kehoni ei sovellu laihduttamiseen" Jos näin tosiaan on, niin sitten on aika varata aika lääkäriin. Taustalla voi toki olla aineenvaihdunnallisia ja/tai hormonaalisia ongelmia, mutta silloin ne kuuluvat lääketieteen ammattilaiselle. Lähtökohtaisesti jokainen meistä voi ja pystyy laihduttamaan. Jos homma jää jostain kiinni, niin se on yleensä korvien välistä. Tästä syystä valmennukseni pitävät aina sisällään myös psyykkistä puolta, koska sen merkitys elämänhallinnassa ja uuden elämäntavan omaksumisessa on merkittävä. Laihduttamisessa on karkeasti kyse 80% ruokavaliosta ja 20% treenistä. Jos päivän aikana treenaat tunnin ja olet hereillä 16 tuntia, jää siitä 15 tuntia muulle kuin treenille. On siis tärkeämpää keskittyä siihen, mitä tapahtuu tämän 15 tunnin aikana, kuin sen tunnin aikana. Erittäin suositeltavaa on lisätä arkiliikunnan määrää, niin painonpudottamisen kuin terveyden kannalta.

"Painonpudottaminen on hidasta" Mielestäni se on itseasiassa nopeaa. Teoriassa 0,5 - 1 kg viikossa, joskus aluksi jopa enemmän, kun nesteitä poistuu kehosta. Elämäntapamuuttujien kohdalla tilanne on kuitenkin hieman monimutkaismepi – lihasta tulee tilalle ja rasvaa palaa, jolloin vaaka ei näytä koko totuutta. Jos pohdit, että olet lihonut viimeisen 3 vuoden aikana 10 kiloa, niin eikö tuon painon pudottaminen 2,5-5 kuukaudessa ole nopeampaa, kuin lihominen 36 kuukaudessa? Aika tosin tuntuu etenevän hitaasti dieetillä, mutta yleensä siinä on syynä jatkuva itsensä tarkkailu ja vaa’alla ravaaminen ilman mitään järkevää syytä. Toisin sanoen dieetti ottaa mielestä vallan, jolloin keskität siihen tarpeettoman paljon ajatuksia ja energiaa. Tästä saadaankin aasinsilta seuraavaan väittämään.

"Vaaka kertoo kaiken olennaisen dieetin onnistumisesta" Väittäisin, että ei kerro. Etenkään elämäntapamuuttujien kohdalla. Moni elämäntapamuuttuja on ihanteellisessa tilanteessa kuntosaliharrastusta ajatellen. Kukaan pidempään treenannut tuskin pystyy samaan aikaan kasvattamaan lihasmassa ja polttamaan rasvaa – ilman lääkeaineita – mutta aloittelijana pystyt siihen. Tällöin vaa’an lukema ei tipu niin nopeasti, koska saat lihasta tilalle. No miksi sitä lihasta nyt tarvitaan? No ihan vain yleisen toimintakyvyn kannalta ja vaikka sen, että aineenvaihduntasi nousee, mitä enemmän omistat lihasmassaa. No mitä hyötyä tästä sitten on? No sitä, että kokonaiskulutuksesi nousee, jolloin saat syödä enemmän ruokaa lihomatta. Tätähän me kaikki varmasti haluamme! Vaaka on yksi indikaattoreista, mutta vasta yhdessä mittanauhan, kehonkoostumusmittauksen ja valokuvien kanssa validi keino seurata rasvanpolttoa. Tästä pääsemme jälleen aasinsillalla seuraavaan väittämään.

"Peilikuva kertoo kaiken olennaisen dieetin onnistumisesta" Peilikuva on huono mittari, koska olet itse huonoin mahdollinen ihminen arvioimaan itseäsi. Itsekriittisyys nostaa helposti päätään ja lisäksi katselet itseäsi jokainen päivä enemmän tai vähemmän sieltä peilistä jo muutenkin, oli dieetti päällä tai ei. Tästä syystä mummolassa käynnit saavat usein vasta havahtumaan, että painoa on tullut. Ihminen, joka näkee sinua harvemmin, näkee selkeämmin muutokset. Kysy keneltä tahansa fysiikkakilpailuihin valmistuvalta ammattidieettajalta, että luottavatko he omaan peilikuvaan oman itsensä arvioimana ja kuuntele vastaus korvat höröllä. Jos joku sanoo, että ei tarvitse kaveria katsomaan, saati kehonkoostumusmittauksia, vaakaa tai mittanauhaa apuriksi, lähetä heti sähköpostilla minulle kaverin tiedot. Hänet tulee valjastaa aineistoksi tieteelliseen tutkimukseen suorinta reittiä. Summa summarum: dieetin onnistumista on hyvä mitata monilla eri mittareilla, jolloin niistä yhdessä tulee validi keino seurata onnistumista. Lopuksi haluan vielä korostaa, että dieetille lähdettäessä ruokavalio on suositeltavaa hankkia ammattilaiselta, joka seurannan avulla pystyy tarvittaessa tekemään muutoksia siihen. Yksilölliset erot eli kropan tuottama vaste tulee lukea ja analysoida sekä tehdä johtopäätöksiä tulevasta näiden pohjalta. Ruokavaliota ei yksinkertaisesti voida suunnitella niin, että se on kerralla valmis ja sitä noudatetaan X määrä aikaa ja se on siinä. Oikein toteutettuna se vaatii aina seurannan ja muokkauksia matkan varrella. Jos tarvitset erityisruokavalioita tai sinulla on enemmänkin allergioita ja sairauksia taustalla, suosittelen ehdottomasti yliopistotutkinnon käynyttä, laillistettua ravitsemusterapeuttia. Muussa tapauksessa alalla on myös paljon hyviä ravitsemukseen perehtyneitä valmentajia, mutta selvitä ja kysy taustat aina ennen valintaa. Mitä uskomuksia sinä olet kuullut? Minkä todenperäisyyden haluaisit selvittää? Kirjoita kommenttikenttään tai lähetä sähköpostilla koutsinkujeet@gmail.com ja lupaan vastata sinulle parhaan mahdollisen kykyni mukaan.

+358458872238

©2021 BY KOUTSIN KUJEET. Y-TUNNUS 2859588-6

  • Facebook
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle