Recent Posts

Archive

Tags

Miksi liikkuisin?


Meistä jokainen tietää säännöllisen liikunnan ja terveellisen ravinnon olevan yksinkertaisesti hyvä juttu terveydelle. Kukapa haluaisi elämänlaatua ja -pituutta laskevia sairauksia ja kipuja osakseen ehdoin tahdoin. Kaikki varmasti haluaisimme laittaa nämä kuntoon elämässämme, jos se onnistuisi nappia painamalla. Mutta entä sitten, kun niiden eteen joutuu tekemään valintoja? Valinnat voivat olla joskus myös uhrauksia, pois jostain muusta. Tiedät ehkä jo lapsuudesta, että kaikkea ei voi saada. Pitää valita. Valinnat itsessään ovat ulkopuolisesti tarkasteltuna hyvin neutraaleja asioita. Mutta valinnan tekijälle niiden täytyisi olla henkilökohtaisia, koska ne palautuvat arvoihin. Mitä sinä arvostat? Mikä on sinulle tärkeää? Kun mietit näitä asioita hetken, olet löytänyt arvosi. Hyvinkin monet valinnat elämässä tulisivat palvella henkilökohtaisia arvoja, jolloin elät itsesi näköistä elämää. Yksinkertaisesti elämä on mielekkäämpää, kun tekemäsi valinnat sopivat arvoihisi. Silloin olet sinut itsesi kanssa. Elämä on täynnä valintoja, sanotaan. Se pitää mielestäni hyvinkin paikkaansa. Myös liikunnan suhteen sinun tulisi suhteuttaa valintasi arvoihin. On valinta olla liikkumatta tai liikkua. Kun liikut arvojesi pohjalta, teet sitä vapaaehtoisesti ja omasta tahdosta. Annan esimerkin: yksi arvoistani on, että haluan kokea elämän kaikessa moninaisuudessaan, eläen niin sanotusti täysillä. Tähän kuuluu läheiset ihmissuhteet, rakkaat harrastukset, mielekäs työ, matkustelu ja myös liikunta. Tarvitsen siis mahdollisimman hyvää toimintakykyä ja terveyttä, jotta voin elää ”täysillä”. Tiedän säännöllisen liikunnan ja terveellisen ravinnon tukevan toimintakykyä ja terveyttä. Miksi en siis valitsisi säännöllistä liikkumista ja terveellistä ravintoa?

"On valinta olla liikkumatta tai liikkua"

Näin jokainen liikuntasuoritus on valinta, joka palautuu arvoihini. Se on voimavara, joka kantaa läpi harmaiden ja huonojen treenien. Sitä ei heilauta parisuhteen loppuminen tai työttömyysjakso. Haluan elää arvojeni mukaista elämää, vaikka elämässä muut asiat vaihtuisivatkin. Arvot voivat toki muuttua elämän aikana, jolloin se heijastuu myös valintoihin. Jos haluan pitää liikunnan mukana myös tällöin, minun täytyisi pohtia miten valintani liikunnan suhteen palvelisivat uusia arvoja. Haluan kuitenkin painottaa sinulle, että sinun täytyy aina löytää linkki liikunnan ja arvojesi välille. Ilman niitä, liikut luultavasti sosiaalisen paineen takia tai muuten vain kokeillen. Tällöin terveellistä elämäntapaa on vaikea ylläpitää. Vain säännöllisellä liikunnalla ja hyvällä ravitsemuksella koet kaikki terveyshyödyt ja voit jopa ennaltaehkäistä ja hoitaa tiettyjä sairauksia. Jos sinusta tuntuu ettet löydä arvoja, joita liikunta valintana tukisi, niin listaan tähän joitain esimerkkejä asiakkailtani: - Haluan nähdä lastenlapsien kasvavan ja varttuvan - En halua viettää eläkeikää vanhainkodissa, vaan tehdä asioita joita rakastan mahdollisimman pitkään - En halua sukurasitteena olevia sairauksia itselleni - Haluan menestyä liiketoiminnassani ja elättää perheeni - Haluan näyttää hyvältä itseni takia, mutta myös puolisoni - Haluan olla hyvä roolimalli lapsilleni ja opettaa omalla esimerkillä - Haluan viettää aikaa läheisteni kanssa energisenä ja hyvinvoivana - Haluan syödä lääkkeitä vähemmän mitä nyt, koska ne aiheuttavat negatiivisia sivuvaikutuksia Nyt kun toivottavasti olet löytänyt kipinän liikkua, seuraava vaihe on valita millä tapaa liikut. Siitä kirjoitan seuraavassa blogikirjoituksessa. -Jani