UUSI VUOSI, UUDET KUJEET

Joka tammikuu kuntosalit täyttyvät uusista asiakkaista. Monen uudenvuoden lupaus terveellisemmästä elämäntyylistä kulminoituu salijäsenyydeksi. Ilmiö on jokavuotinen ja se toistaa liian useasti samaa kaavaa - kuntoilu aloitetaan liian kovaa, ei tiedetä kunnolla mitä tehdään, ei huomioida levon merkitystä, eikä nähdä kokonaiskuvaa omasta hyvinvoinnista. Hyvin nopeasti innostus vaihtuu taantumukseksi. Kroppa ei palaudu harjoitteluista ja olo on jopa kehnompi kuin ennen aloitusta. Kuukauden kahden päästä yritys jää vain haaveeksi. Tämä ei taida olla minun juttuni.

Kuntosalilla käynti ei ole missään nimessä yksinkertaista puuhaa. Kehon tila muuttuu vuosien varrella ikääntyessä, mutta myös nopeammin ihan viikonkin sisällä. Ruokailut, unen määrä ja -laatu, stressi eri lähteistä - joitain mainitakseni - ovat kaikki muuttujia, jotka sekoittavat pakkaa. Treenissä nämä muuttujat ja tusina muuta pitäisi ottaa huomioon, jotta kehitystä tapahtuu. 

Ei ihmekään, ettei tammikuun jälkeen kuntosalikortilla ole muuta virkaa kuin viedä tilaa lompakosta.

Koutsin kujeet syntyi unelmasta rikkoa tämä yrittämisen ja epäonnistumisen kaava, toistui se sitten vuodenvaihteessa tai mantran muodossa keskellä viikkoa: "Huomenna mä aloitan!".

Koutsin kujeet on jotain ihan muuta kuin uudenvuoden kujeet. Se on kokonaisvaltaista, yksilöllistä ja pitkäjänteistä hyvinvointivalmennusta. Se on rinnalla kulkemista ja tukemista. Se nojautuu tutkittuun tieteelliseen tietoon tuoden tuloksia ja onnistumisia. Se on liikunnan ilon löytämistä ja jakamista eteenpäin.